Dersin Adı | Hızlı Servis Restoran Yönetimi |
Kodu | Yarıyıl | Teori (saat/hafta) | Uygulama/Lab (saat/hafta) | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
CLM 490 | Güz/Bahar | 3 | 0 | 3 | 5 |
Ön-Koşul(lar) | Yok | |||||
Dersin Dili | İngilizce | |||||
Dersin Türü | Seçmeli | |||||
Dersin Düzeyi | Lisans | |||||
Dersin Veriliş Şekli | - | |||||
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri | ||||||
Dersin Koordinatörü | - | |||||
Öğretim Eleman(lar)ı | - | |||||
Yardımcı(ları) | - |
Dersin Amacı | Başarılı bir hızlı servis restoran yönetimi için gerekli tüm konuları ve birbirleriyle olan bağlantılarını detaylı bir şekilde incelemek, hızlı servis restoran konsepti oluşturma surecinden, menü hazırlamaya, bütçe oluşturma ve harcamaların kontrolünden, kadropersonel oluşturma, yiyecek ve gerekli ekipmanların satın alınışına, bar ve içki yönetimine, günlük operasyonlardan pazarlama planları oluşturmaya kadar uzanan çok geniş bir yelpazede öğrencilere gerekli tüm bilgileri vermek. |
Öğrenme Çıktıları | Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
|
Ders Tanımı | Bu derste hızlı servis restoran yönetiminin temel işletme anlayışı alanlar bazında incelenecektir. Hızlı Servis Restoran konsepti oluşturma ve operasyon yönetimi vaka çalışmaları ile açıklanacaktır. |
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları | |
| Temel Ders | |
Uzmanlık/Alan Dersleri | ||
Destek Dersleri | X | |
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri | ||
Aktarılabilir Beceri Dersleri |
Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
1 | Giriş | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.5-15 |
2 | Hızlı servis restoran Kurulumu | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.20-27 |
3 | Franchising | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.32-47 |
4 | Maliyet Kontrolü | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.50-65 |
5 | Mutfak Yönetimi | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.66-72 |
6 | Operasyonel Maliyetler ve Tedarikçiler | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.75-83 |
7 | Halkla İlişkiler | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.84-92 |
8 | Pazarlama | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.93-102 |
9 | Ara Sınav | |
10 | Bar Operasyonu | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.102-105 |
11 | Menü yapılandırması | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.105-115 |
12 | Servis operasyonu | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.115-123 |
13 | Stok kontrol ve denetleme | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.123-137 |
14 | İnsan Kaynakları | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.138-152 |
15 | Gözden Geçirme | |
16 | Dönemin gözden geçirilmesi |
Ders Kitabı | A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin ISB 1-58062-781-1 |
Önerilen Okumalar/Materyaller | Uluslararası yayınlardan alıntılar |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Katkı Payı % |
Katılım | 1 | 10 |
Laboratuvar / Uygulama | ||
Arazi Çalışması | ||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | ||
Portfolyo | ||
Ödev | ||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | ||
Proje | 1 | 50 |
Seminer/Çalıştay | ||
Sözlü Sınav | ||
Ara Sınav | 1 | 40 |
Final Sınavı | ||
Toplam |
Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | 100 | |
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı | ||
Toplam |
Yarıyıl Aktiviteleri | Sayı | Süre (Saat) | İş Yükü |
---|---|---|---|
Teorik Ders Saati (Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati (Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati) | 16 | ||
Sınıf Dışı Ders Çalışması | 16 | 2 | 32 |
Arazi Çalışması | |||
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği | |||
Portfolyo | |||
Ödev | |||
Sunum / Jüri Önünde Sunum | |||
Proje | 1 | 25 | |
Seminer/Çalıştay | |||
Sözlü Sınav | |||
Ara Sınavlar | 1 | 25 | |
Final Sınavı | |||
Toplam | 130 |
# | Program Yeterlilikleri / Çıktıları | * Katkı Düzeyi | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır | X | ||||
2 | Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir | X | ||||
3 | Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir | X | ||||
4 | Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar | X | ||||
5 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır | |||||
6 | Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır
| X | ||||
7 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur | X | ||||
8 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır | X | ||||
9 | Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir | |||||
10 | Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1) | |||||
11 | İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır | |||||
12 | İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir | X |
*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest