DERS TANITIM BİLGİLERİ


Dersin Adı
Hızlı Servis Restoran Yönetimi
Kodu
Yarıyıl
Teori
(saat/hafta)
Uygulama/Lab
(saat/hafta)
Yerel Kredi
AKTS
CLM 490
Güz/Bahar
3
0
3
5
Ön-Koşul(lar)
Yok
Dersin Dili
İngilizce
Dersin Türü
Seçmeli
Dersin Düzeyi
Lisans
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Dersin Koordinatörü -
Öğretim Eleman(lar)ı -
Yardımcı(ları) -
Dersin Amacı Başarılı bir hızlı servis restoran yönetimi için gerekli tüm konuları ve birbirleriyle olan bağlantılarını detaylı bir şekilde incelemek, hızlı servis restoran konsepti oluşturma surecinden, menü hazırlamaya, bütçe oluşturma ve harcamaların kontrolünden, kadropersonel oluşturma, yiyecek ve gerekli ekipmanların satın alınışına, bar ve içki yönetimine, günlük operasyonlardan pazarlama planları oluşturmaya kadar uzanan çok geniş bir yelpazede öğrencilere gerekli tüm bilgileri vermek.
Öğrenme Çıktıları Bu dersi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler;
  • Ticari ve ticari amaç gütmeyen yiyecek servis yönetimi arasındaki tüm fark ve benzerlikleri açıklar
  • Kontrol yönetim sisteminin oluşturulmasıyla ilgili gerekli tüm adımları tanımlar
  • Yiyecek ve içecek standartlarını oluşturmak, geliştirilmek ve kontrolünü inceler
  • Satın alma, Üretim, Depolama yöntemlerinin kontrol mekanizmasını idrak eder
  • Maliyet ve finansal bilgiler hakkında bilgi sahibi olur ve bu sistemlerin doğru kullanma yöntemlerini öğrenir
  • Satış raporlarının inceleyerek ve olabilecek finansal veya ürünsel açık olasılıklarını tespit eder
  • Çalışanların harcamalarını ve ücretlerini inceler
  • Hızlı servis restoranda çalışan tüm personel için insan kaynakları yönetimiyle ilgili tüm konuları belirler
  • Başarılı bir hızlı servis restoran yönetimi için gerekli olan müşteri ve misafir ilişkileri politikalarını inceler
  • Pazarlamanın önemi üzerinde durur
Ders Tanımı Bu derste hızlı servis restoran yönetiminin temel işletme anlayışı alanlar bazında incelenecektir. Hızlı Servis Restoran konsepti oluşturma ve operasyon yönetimi vaka çalışmaları ile açıklanacaktır.
Dersin İlişkili Olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

 



Dersin Kategorisi

Temel Ders
Uzmanlık/Alan Dersleri
Destek Dersleri
X
İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
Aktarılabilir Beceri Dersleri

 

HAFTALIK KONULAR VE İLGİLİ ÖN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Konular Ön Hazırlık
1 Giriş A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.5-15
2 Hızlı servis restoran Kurulumu A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.20-27
3 Franchising A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.32-47
4 Maliyet Kontrolü A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.50-65
5 Mutfak Yönetimi A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.66-72
6 Operasyonel Maliyetler ve Tedarikçiler A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.75-83
7 Halkla İlişkiler A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.84-92
8 Pazarlama A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.93-102
9 Ara Sınav
10 Bar Operasyonu A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.102-105
11 Menü yapılandırması A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.105-115
12 Servis operasyonu A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.115-123
13 Stok kontrol ve denetleme A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.123-137
14 İnsan Kaynakları A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin p.138-152
15 Gözden Geçirme
16 Dönemin gözden geçirilmesi  
Ders Kitabı

A Comprehensive Guide to Successfully Owning and Running a Restaurant, 2003, John James, Dan Baldwin ISB 1-58062-781-1

Önerilen Okumalar/Materyaller Uluslararası yayınlardan alıntılar

 

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Katkı Payı %
Katılım
1
10
Laboratuvar / Uygulama
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
50
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınav
1
40
Final Sınavı
Toplam

Yarıyıl İçi Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
100
Yarıyıl Sonu Aktivitelerin Başarı Notuna Katkısı
Toplam

AKTS / İŞ YÜKÜ TABLOSU

Yarıyıl Aktiviteleri Sayı Süre (Saat) İş Yükü
Teorik Ders Saati
(Sınav haftası dahildir: 16 x teorik ders saati)
16
3
48
Laboratuvar / Uygulama Ders Saati
(Sınav haftası dahildir. 16 x uygulama/lab ders saati)
16
Sınıf Dışı Ders Çalışması
16
2
32
Arazi Çalışması
Küçük Sınav / Stüdyo Kritiği
Portfolyo
Ödev
Sunum / Jüri Önünde Sunum
Proje
1
25
Seminer/Çalıştay
Sözlü Sınav
Ara Sınavlar
1
25
Final Sınavı
    Toplam
130

 

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARININ PROGRAM YETERLİLİKLERİ İLE İLİŞKİSİ

#
Program Yeterlilikleri / Çıktıları
* Katkı Düzeyi
1
2
3
4
5
1

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır

X
2

Gastronomi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirir

X
3

Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirir ve karar verir

X
4

Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkilerini bilir ve buna ilişkin değerlendirmeler yapar

X
5

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alır

6

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarır

 

X
7

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına temel oluşturan gastronomi, tasarım, hukuk ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanır ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olur

X
8

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin teknolojik araçları etkin bir şekilde kullanır

X
9

Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına ilişkin etik değerlere sahip olarak bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir

10

Bir yabancı dili kullanarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar. (European Language Portfolio Global Scale”, Level B1)

11

İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır

12

İnsanlık tarihi boyunca oluşan bilgi birikimini uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

X

*1 Lowest, 2 Low, 3 Average, 4 High, 5 Highest